perjantaina, lokakuuta 27, 2006

 

Myrskynmerkkejä

Neulemaailmassa ei ole myrskynmerkkejä, vaan täksi illaksi semmoisia on luvassa. Ehkä on parempi pysyä tänään kotona turvallisesti kutimien ääressä ja varata sähkökatkoksien varalta paljon kynttilöitä. HeSarissakin oikein ohjeistetaan sen varalta. Ruotsissa on kuulemma annettu hirmumyrskyvaroitus, huh! Onneksi ei ole ruotsinlaivalla keinumassa.

Taas vieressä kuva jonka ääressä voin osoittaa tietämättömyyteni. Mikä mahtaa olla laukun punospitsipinta? Tai onko se neulos?

Kiitos Blogilaisten kommenteissa antamasta tiedosta ja linkeistä. Tiedän nyt paljon enemmän. Innostuksissani printtasin fransusolmujen tekotavan ja ihan varmasti jotakin tulen tekemään, ainakin kokeilemaan. Olette uskomattoman taitavia ja ahkeria tekijöitä, tosi hienoa!

Jos ette vielä ole huomanneet, niin marraskuun Niksi-Pirkka palstalla on hauska piirustus vanhan villapuseron hyödyntämisestä= säärystimet, ristiselänlämmitin ja lasten poncho.

Luin jotakin englantilaista neulelehteä ja hämmästyin että käsityövarusteillakin voi brassailla ja ökyillä. Puikkoja oli vaikka minkämoisia, huippuna käsintehdyt jalopuiset, joissa nupit oli kuin miniatyyrikokoiset taideteokset. Mutta näinhän se on, markkinatalous tunkee joka alueelle, ja puikkoja voi "jalostaa" siinä missä muutakin. Onkohan niille ostajia? Omistatteko te jalopuiset puikot? En epäile ollenkaan ettei puu materiaalina on miellyttävä, mutta entä ne eläimenpäänupit?

Tuulista, mutta hyvää viikonloppua kaikille!

Comments:
Minusta on tullut välineneuloja. En millään kelpuuttaisi enää muita kuin Addin puikkoja, ja niistäkin vain pyöröjä. Äidin kultahileinen Addin virkkuukoukku 10 kokoa on ollut lainassa ja en tiedä mikä siinä on mutta se on niin ihana virkatessa. Pitkät puikot olen laittanut visusti laatikkoon, mutta jos jotkut kauniit saisi niin olisihan niitä kokeiltava.

Kysyit siitä Rosee pitsin välineestä. Siihen on olemassa sellaiset kiekot joissa on tappeja pystyssä. Näin jossain blogissa peltisen 50 luvulta olevan. Siinä oli jo historian siipien havinaa.

Hyvää viikonloppua sinulle.
 
On mullakin parit "ökypuikot", vai voikohan niitä sellaisiksi kutsua.. No, rakkaat puikot silti, itse tehdyt. Toisessa on pääkalloja ja toisessa kukkasia, maalattuna nuppeihin :) Enempi ne on kai puikkopurkin koristeita :) Ja samoin itse olen tehnyt silmukkamerkkejä, ja toki ne on kauniimpia kuin perinteiset muoviset, mutta aivan saman asian ajavat.

Minusta toi brassailu johtuu lähinnä tään neulomisvillityksen muodikkuudesta. Ehkä jotkut haluaa seurata muotia, ja se yltää työkalujenkin saralle. Loppuviimeksi kai on ihan turha hankkia hienoja vempeleitä jos niitä ei osaa tai viitsi käyttää, tai jos niillä ei saa mitään lisäarvoa noin itse harrastukseen nähden.

Kyllä miekin silti ottaisin sellaiset kauniit pitkät puikot, edelleen vaan koristamaan ehkä sitä puikkopurkkia. Mutta käyttäisi en, en tykkää pitkistä puikoista :D
 
Neulominen on välineurheilua ;) En omista jalopuisia enkä koristeltuja puikkoja mutta minusta on hienoa että kehitystä tapahtuu näidenkin välineiden osalta. Itse en neulo enää muilla kuin Addin kiiltävillä metallisilla pyöröpuikoilla. Ne ovat liukkaat ja niissä on joustava siima, neulomismukavuuden kannalta tärkeitä asioita molemmat. Todella liukkaan langan kanssa käyttäisin sitten puisia pyöröpuikkoja. Hyvä että on vaihtoehtoja!
 
Additkin tuntuu olevan sellainen muotiasia. Olen vuosia käyttänyt Aeron ja Inoxin suoria sekä pyöröpuikkoja ja pari kuukautta sitten sain Addin pyöröt ja minusta ne eivät ole sen paremmat kuin nuo entiset pyöröni, joista osa on kovassa käytössä kestänyt minulla vuosikymmeniä (osa puikoistani on 60-luvulta). Itse pidän erityisesti Aeron puikoista, koska niissä on sopivan terävä pitsineulontaan soveltuva kärki. Puisia puikkoja en osta, koska niissä hinta-laatusuhde ei ole kohdallaan, katkeavat helpommin kuin metalliset ja haluan, että puikot ovat luistavat. Aika älytöntä, että lankakaupassa saatetaan pyytää Aasiassa valmistetuista bambuisista sukkapuikoista 8-10 euroa, bambu on kuitenkin todella nopeasti uudistuva luonnonvara, voi kasvaa jopa metrin vuorokaudessa!
 
seijap moi,
ajattelinkin että Roseepitsiä tehdään sillä kiekolla, Modassakin tainnut olla!?. Tässä sen huomaa että "apuvälineet" on mulla vähissä. Mulla kans pitkät puikot on ollut pitkään vaan kaunistuksena, sillä ne kuormittaa liikaa hartioita. Sukkapuikoilla teen kaikki tilkkukokeilut. Näin just Menitassa ihanan värisiä puikkoja ja melkein ostin. Kivat ja södet puikot on ihan ok, nehän antavat vaan potkua tekemiseen.
 
tuulia moi,
Öky sana tais kalskahtaa vähän pahalta, mutta tarkoitin sitä just mitä ymmärsit. "Puikkovarustelu" sinänsä on musta ihan hauska idea, varsinkin jos tekee itse, niinkuin sinä. Mulla on tossa vieressä purkissa vanhat paksut keltaiset suorat puikot. Niistä olen aina tykännyt ja joskus pakosta käytänkin. Jos niissä olisi AkuAnkka-päät ne olis vielä hauskemmat. Yleensä minäkin teen kaikki pyöröpuikoilla.
 
suvi moi,
oikeastihan välineurheilu vaan piristää ja voi lisätäkin harrastajien määrää. Se on ihan positiivista. Kun jotkut puikot ja koukut muuttui jossakin vaiheessa tahmeiksi harmaiksi niin kyllä mua oikeesti vähän sapetti. Pyöröpuikkojen könkkösiimojenkin kanssa olen tottunut elämään. Saisko niitä jotenkin pehmitettyä? Liukkaat vanhat harmaat ja metalliset on suosikkejani, kuten myös kevyet bambut. Metallinen virkkuukoukku on ehdottomasti paras. Työni takia saan puikkoja ja kaupan tarjonta on vähän hakusessa.Metallisia siis saa edelleen?
 
lankakomero moi,
puikkojen kärjillä on merkitystä niinkuin sanoit. Kun teen kokeilutilkkuja enimmäkseen sukkapuikoilla niin kasasta yritän aina löytää ne oikeansorttiset päät.Paksuissa langoissa pyöreät tuntuu paremmilta ja tiukkapäiset on pitsiseissä ehdottomat. Ei vaan aina löydä samanlaisia kun jokainen merkki näyttää tekevän omiaan. Vanhat puikot tehtiin varmaan vähän paremmin sillä ne kestää...Hitsi kun harmitti kun pyöröpuikon siima irtosi puikosta yhtenään keskellä työtä.Ei pikaliimakaan siinä pitänyt. Kyllä, ihmetyttää bambupuikon hinta? Taitaa olla aika mojovat kertoimet päällä!
 
Joo, niitä metallisia Addeja saa esimerkiksi Menitasta tai Menita Outletista ja niiden siima on ihan erilainen kuin näiden harmaiden tönkkösiimaisten :) joita marketeissa myydään. Käsittääkseni ne tönkötkin siimat saa pehmitettyä kuumassa vedessä, itseltäni se ei tosin onnistunut.
 
Apua. Mikä mättää uuden Modan harmaan pitkän liivin ohjeessa.
Pintaohje on aivan erinlainen kuin miltä se ohjeessa näyttää. t. Elina
 
anonumous said,
moi, tarkoitat varmaan mallia 36. Kokeilin neuloa rutarin mukaan ja se oli kyllä ihan oikein. Mallineuleessa neulotaan oikealla puolella kokoajan 1o 1n ja nurajalla puolella neulotaan joka toinen nurja nurin ja joka toinen oikein. Kuvasta on vaikea huomata että sileän näköisessä pystyraidassa on kuitenkin 1 n s välissä, se vaan jää "piiloon" oikeiden silmukoiden väliin. Toivottavasti sait selvennystä mun sepustuksestani. Kysy vaan lisää tai soita Irja Mäkiselle 03-6881283 klo 10-14.
 
Mutta kun kuvasta katsoo, niin siinähän on kaksi oikeata silmukkaa, yksi silmukka nurjalla oikein ja oikealla oikein ja sitten taas kaksi oikeata silmukkaa.
Vai katsonko kuvaa niin väärin.
Koetan vielä uudestaan. T. Elina
 
Kiitos kommentistasi blogissani! Itse asiassa innostuin siitä ideasta virkata huivituksen reunaan jotain, voisi tuoda mukavasti runsautta huiviin.
Käyttämäni lanka oli kylläkin sen verran vanhaa jäämistöä, että pitää ensin tarkistaa, löytyykö sitä jostain jemmasta lisää.
Huivitus tykkäsi tosiaan myös silitysraudan venytysavustakin.
Voisin kyllä tehdä toisenkin samanmoisen, se oli juuri sopivaa netti/tv-neulontaa ja kuitenkin lopputulos on hauskan ylellinen.

Kiitos muistakin hyvistä ohjeista, muistan kyllä ohjeillasi tehneeni kaikenlaista muutakin vuosien varrella. Ainakin villatakkeja, kaarrekeneuleita yms.

Vielä tuosta välineurheilusta. Itse tykkään vaihtelusta ja esim. eebenpuisilla sukkapuikoilla on tosi kevyt tehdä lapasia. Sukissa taas tykkään enemmän metallipuikoista, etenkin kun mulla onneksi on paljon vanhoja (hyviä) puikkoja vuosien varrelta. joskus on oikein kutkuttavaa, kun etsiskelee juuri sitä "oikeaa" työvälinettä johonkin tiettyyn työhön tai lankaan. Useimmin kuitenkin tulee käytettyä niitä samoja suosikkeja, jotka jo on käden ulottuvilla. Akuankkapäiset pitkät puikot olis kyllä parhaat :)!
 
moi elina,
toivottavasti et ole menettänyt toivoa, kun huomaasin vasta nyt vastata sinulle.Se mitä näet kuvassa on tavallaan oikein, mutta osaksi silmänlumetta, sillä siinä olevan oikean näköisessä 2 o s pystyraidassa on todellakin välissä kokoajan 1 nurja s. Se uppoutuu ovelasti oikeiden silmukoiden väliin, eikä sitä todellakaan näy yhtään. Jos se kohta olisi pelkästään 2 o s niin se tekisi neuloksesta joustinneulemaisemman, mitä en taas halunnut sen olevan. Nyt neulos pysyy tavallaan suorassa eikä mene niin makkarana kroppaa pitkin.Älä hermostu, hyvä siitä tulee. Kerro miten jatko menee.
 
moi helmis,
kiva kun pystyin olemaan avuksi. Mielestäni huivitukseen sopii parhaiten kevyet (mohairiset)ja prässäystä kestävät langat, mutta voinhan olla väärässäkin. Kokeilemalla se selviää. Kokeilin Modan mallihuivia kiristämällä sen ihan lyhyeksi, vain kaulan mittaiseksi. Se oli aika hauska niinkin, ja sopis hyvin jonkun samanvärisen perusneuleen kanssa.
Täytyis kai hankkia jotkut superpuikot, että tietäis mistä puhuu.
neulomisintoa toiv. Lea
 
Voi kiitos. Kyllä sitä on joskus aivot solmussa ja silmät luulee tietävänsä kaiken. Kun ottaa puikot käteen ja tekee eikä tuijota liikaa kuvaa alkaa homma sujua. Kiitos kauniista liivin ohjeesta. T. Elina
 
Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?