tiistaina, maaliskuuta 07, 2006

 

Taito hyppysissä!


Tuntuu jo hieman häkellyttävältä lukea toistuvia artikkeleita, joissa julistetaan käsillä tekemisen ihanuutta ja tärkeyttä.
Anna no 9:ssä on Sanna Kangasniemen tekstittämä juttu (s. 28-30) otsikolla mikä nautinto tehdä itse. Siinä kouluttaja Jaana Venkula sanoo mm. "ihmisen kaipaavan ponnistelua, vaivan näkemistä, asioiden tekemistä, tuntemista". Asiahan on täyttä totta.
Häkeltymiseni syy on se, että tavallinen työni on sitä mikä monelle on niin tärkeä hupi ja henkireikä elämässä.
Täytyy myöntää, että aina tilaisuuden tullen olen itsekin valmis julistamaan käsitöiden ihanuutta ja olen vilpittömän iloinen jokaisesta tapaamastani konkarista tai noviisista.
Luulisin, että Modan lukijoille ja kaikille käsitöiden harrastajille nämä ovat tiedostamatta tuttuja, sanomattakin selviä asioita ja tuntemuksia. Miten on?

Kuvassa oleva kaunis pikkukivistä koottu vanha katukiveys on tekijänsä taidonnäyte, jota jälkipolvet voivat ihailla ja ihmetellä vielä nytkin. Neuleiden elämänkaari ei yllä aivan samaan, mutta saa aikaan vähintäänkin samanlaisen onnistumisen ja osaamisen tunteen.

Hauska nähdä ja vähän jännittääkin, mitä Moda 2/06 pääkirjoituksessa kerrottu blogi osoitteeni tuo tullessaan. Mielellään otan kommenttejanne (sekä +, että-) vastaan ja yritän kasvaa niiden myötä paremmaksi ihmiseksi ja suunnittelijaksi, niin sanotusti.
Kirjoittamisiin!

Comments:
Hei,

laitan alempaan kysymykseesi neulojien toivemalleista tähän kun Modasta luin blogisi olemassolosta. Olen kahden pienen tytön äiti ja neulonut yli 20 vuotta, myös monia sinun suunnittelemiasi neuleita. Lämmin kiitos hienoista malleista! Tässä omaa toivelistaani: tyylikkäitä, tyköistuvia, naisellisia, työssäkäytettäviä neuleita 30+ v. naiselle, myös pelkistetympää Andiata-tyyliä, ehkä myös yläosa/hameyhdistelmiä, ei liian kuumia ja tukahduttavia neuleita toimistokäyttöön, kokoja myös pienelle ja sirolle naiselle. Kammoksun silittämistä, tästäkin syystä neuleet ovat ihania työvaatteita. Joskus monta vuotta (80-90 -luvulla?)sitten Novitassa oli ed.mainittuja malleja paljonkin. Hienoa että neulojat saavat yhteyden suunnittelijaan näin blogin kautta!
 
Terve,

Selailin vanhaa käsityöohjekirjaa ja siinä puseroneulemallien isoimmissa koissa oli aina käytetty muotolaskoksia. Tiedätkö miksei niitä käytetä enää nykyisin?
 
hei elisa,
kiitos kauniista sanoistasi. Työkäyttöön sopivia neulekokonaisuuksia on tosiaankin ollut vähemmän nykyään. Toiveesi on muistissani ja välitän sen Modan seuraavaan mallipalaveriin.
Hyvää neulomiskevättä!
 
hei anonymous neuloja,
vastaus kysymykseesi miksei neuleissa tehdä muotolaskoksia? Nykyään halutaan mallien ja ohjeiden olevan mahdollisimman yksinkertaisia ja helppoja, joten luulisin sen takia vanhojen "hienouksien" karsiintuneen pois.
 
Hei, itsekin osuin blogiisi lehden osoitteen perusteella. Kaipailisin pyöreälle rintavallekin pallerolle suunniteltuja neuleita. (=Omenavartalo) On aina niin tylsän hankalaa muokata noista peruslaiheliineille tehdyistä malleista itselle sopivia ja vielä hyvännäköisiä, tyylikkäitä malleja.
 
Hei! Osuin minäkin lokiisi uusimman Modan innoittamana.

Minun toivelistani on samantyyppinen kuin Elisan: toivoisin tyylikkäitä, tyköistuvia ja samalla nuorekkaita, töihin soveltuvia neulemalleja. Pientä dramatiikkaa ja vitsiäkin voisi olla mukana. Monesti mallit ovat minun makuuni liian "herkkiä" pitsikuvioineen tai "rouvamaisia"(vaikka rouvamaisuuskin taitaa olla in ainakin Paola Suhosen mallistossa...).

Sitten kysymys: Olisiko mahdollista esitellä Modassa ihan kädestä pitäen ns. lyhennetyt kerrokset. Törmäsin termiin lueskellessani stich'n bitch -kirjaa, enkä oikein päässyt jyvälle. Rintavana henkilönä asia jäi kuitenkin kiinnostamaan, oisko tässä kikka jonka avulla saisi istuvampia neuleita...?

Hyvää jatkoa lokille ja muutenkin!
T. Anne
 
Hei Anne,
Muotolaskoksista oli puhe aikaisemmassakin kommentissa. Lyhennetyt kerrokset ovat hyvä ratkaisu rintalaskoksiin. Yritän tässä kertoa miten se rakentuu (silmukka määrät ovat ohjeissa): Halutun rintalaskoksen kohdalla neulo kunnes vasemmalla puikolla on x s. Käännä työ (kesken kerroksen) ja neulo nurj.puolella kunnes taas vasemmalla puikolla on x s. Jatka samalla tavalla niin huomaat, että neulomatta jätettyjen silmukoiden määrä lisääntyy sivuissa kokoajan. Työn keskellä vastaavasti kerrokset lisääntyvät ja sivut pysyvät edelleen samoina. Kun lyhennettyjä kerroksia on tarvittava määrä voit jatkaa neulomalla taas kaikilla silmukoilla normaaliin tapaan =pienempi muotolaskos. Toinen tapa on neuloa "rintalaskoksesta" symmetrinen tekemällä koko äskeinen juttu nurinpäin =isompi rintalaskos. Silloin neulo jokainen "neulomatta jätetty" osa uudestaan omalla vuorollaan. Ohuissa langoissa lyhennettyjä kerroksia voi olla useita. Huh,huh! Saitkohan yhtään selvyyttä asiaan. Ohjeen selostus ei ole parhaita puoliani. Tällä periaatteella voit lisätä peruspuseroon muotolaskokset huomioiden että sivusaumojen korkeus pysyy ohjeen mukaisena. Tsemppiä ja hermoja
 
Moi,

Löysin seuraavan nettisivun liittyen muotolaskoksiin:
http://www.kaspaikka.fi/neulonta-A&O/tekniikka_ja_rakenne/lyhennetyt_kerrokset.html

Ja olen samaa mieltä toisen neulojan kanssa, että aika usein neuleohjeet ovat liian 'herkkiä'ja pitsisiä. Varsinkin Novitassa tällaisia ohjeita on paljon, Modan ohjeet ovat modernimpia ja haastavampia.
 
Kiitos ohjeista lyhennettyihin kerroksiin eli muotolaskoksiin liittyen, en jotenkin ollut yhdistänyt näitä kahta asiaa toisiinsa...en ole kovinkaan kokenut neulobja vielä :)

Tulossa on juuri sopivasti neule, johon voisin ohjetta yrittä kokeilla!

keväisin terveisin Anne
 
Hei Lea!

Myös minä eksyin blogiisi viimeisimmän Modan ansiosta. Mukavaa, että sinulla on oma blogi, jonka kautta pääsee hieman seuraamaan neulesuunnittelijan arkea. Olet suunnitellut lukuisia upeita neuleita joista suuri kiitos! On hieno huomata, että nykyään käsitöitä arvostetaan. Aurinkoista kevättä!
 
Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?