maanantaina, helmikuuta 20, 2006

 

Mittojen maailmasta

Vastaan tässä kommenteissa olleeseen kysymykseen mitoituksista ja kaavojen sarjomisesta.

Pidän itseäni suht normaalikroppaisena, mutta silti ylä- ja alaosani ovat eri kokoiset ja pituutta on liikaa. Vaatteiden istuvuus ja pituudet tuovat tällöin ongelmia. Tältä pohjalta isojen tyttöjen vaatteiden mitoitus on vielä ongelmallisempaa. Mitoitus ja sarjominen tehdään yleensä perusmittataulukoiden pohjalta, jolloin yksilöllisiä vartalon eroja ei voi huomioida. Mittataulukossa on määritelty naisen mitat, keskipituus ja oletettu tapa pyöristyä. Missään taulukoissa ei huomioida miten ryhti vaikuttaa vaatteen istuvuuteen. Katsokaapa peilistä omaa sivukuvaanne ryhdikkäänä ja länässä, niin huomaatte vaikutuksen. Vaatteen yleiset väljyysvarat eri kokoihin on määritelty, mutta taitava mallimestari voi viimekädessä vaikuttaa isokokoisen vaatteen muotoiluun. Vaateteollisuudessa olleena tiedän, että vaate, joka istuu sekä pieni-, että isorintaiselle, kapeaharteiselle ja raamikkaalle j.n.e. on mahdoton yhtälö, ellei kyseessä ole se kuuluisa "kaapu".
Modan tyylikoulun jakku tehtiin yksilöllisesti Päivin mittojen ja vartalotyypin mukaan, joka on pienirintainen, kapeaharteinen ja pyöreäselkäinen. Kaavoitus ja sarjominen on toteutettu siltä pohjalta. Jakun olkalinjaa korostamaan on kaavaan varattu hieman tilaa olkatoppauksilla.
Neuleen kaavoitus on kuitenkin helpompaa kuin kangasvaatteiden, sillä neule myötäilee vartaloa ja antaa periksi. Kangasvaatteiden mitoituksessa on samat lähtökohdat, kuin neuleissakin ja isojen kokojen mittasuhdeongelmat ovat samat. Suosittelen, että mitatkaa itsenne ja rohkeasti kavennatte tai levennätte kaavaa niin saatte itsellenne sopivankokoisen vaatteen. Se vaatii uskallusta ja taitoakin, mutta kun tuntee oman kroppansa niin on helpmpi toimia jatkossakin.

Pohjoismaissa on muuten käytössä toisenlainen mitoitus kuin Euroopassa, jossa naiset ovat pieniä ja siroja. On olemassa myös uusittu mittataulukko, jossa erilaisille ja kaikenkokoisille naisille on omat kokomerkintänsä. Luulisin, että se on vaateteollisuudelle ja kauppiaille liian kallis ja vaikea toteuttaa?

Tsemppiä neulomiseenne ja ompelemiseenne ja antaa kaikkien kukkien kukkia!

Comments:
Kiitos!
Olipa mielenkiintoinen postaus.
 
Olen samaa mieltä Tuulan kanssa.
 
Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?