tiistaina, tammikuuta 03, 2006

 

tervetuloa vuosi 2006

Kaikille käsityön ystäville onnea ja menestystä vuodelle 2006.

Joulu meni ja Uusi Vuosi tuli. Täällä ollaan taas kuulolla pitkästä aika.

Luin jostakin, että vuoden vaihtuminen tai oma syntymäpäivä on psykologisesti tärkeä hetki ihmiselle.
Uudenvuoden lupaukset ja päätökset, alkava vuosi uusine haasteineen on käänekohta elämässä. Uusi sivu aukeaa uudelle vuodelle.

Muistan, kun kouluaikana oli kiva kirjoittaa uusi vuosilukema vihkoihin.
Nykyään minulle vuosi vaihtuu huomaamattaan.

Tässä vähän selitystä sille:
Toimin neulesuunnittelijana teollisuudessa yli 10 vuotta. Malliston suunnittelu alkoi tutustumalla uusiin lankoihin ja väreihin jo reilu vuosi ennenkuin tuotteet olivat kaupoissa. Lankojen kehrääminen, mallistojen tekeminen ja myyminen, sekä niiden valmistaminen veivät oman aikansa.
Tämän takia teollinen suunnittelija elää samaan aikaan montaa sesonkia. Mennyttä, olevaa ja tulevaa.
Nykyään puolivuotinen kevät/syksy sesonkiajattelu on monelle yritykselle historiaa.
Kansainväliset, esim. H&M ja Zara, ja ehkä kotimaisetkin vaatemerkit pukkaavat uusia tuotteita ulos viikoittain. Johtaminen, resurssit ja logistiikka joutuvat koville. Puhumattakaan firmojen suunnittelijoista, jotka ovat kuin nykypäivän "ennustajaeukkoja". Se sanottakoon, ettei heidän itse tarvitse kaikkea ennustaa ja keksiä, sillä suunnittelun avuksi valmistetaan runsaasti kansainvälisiä trendiennusteita.

Nyt on ilmestynyt uusi MODA, joka on muuten ilman muovikelmua (=voi selata kaupassa) ja isomman kokoinen, kuin ennen.

Aikataulut MODAssa eivät ole samankaltaiset, kuin yllä esitetyssä neuleteollisuudessa.
Osaa lehden neuleista aloitettiin suunnitella ja toteuttaa jo alkusyksystä ja loput valmistui syksyn/alkutalven mittaan.Ennen tätä operaatiota oli tietenkin käsityölankojen kehrääjät ja markkinoijat ahkeroineet lankauutuuksien ja uusien värien kimpussa jo hyvän aikaa.
Hoidin osan neulekuvauksien järjestelyistä ja tekstien kirjoittamisesta, esim. s.12-15, ja 16-19. Kuvauksia tehtiin syksyn ja talven mittaan.
MODAssa alkoi uusi tyylikoulun s. 56-57 , jossa minä olen "opettajana". Sen neulesuunnittelu ja kuvaus oli joulukuun alkupuolella. Samaan aikaan MODA 2/06 suunnitelmat ja osa kuvauksista ovat edenneet omaa tahtiaan.
Kuten huomaatte, lehden toimittaminen on määrätietoista tekemistä. Samanlaista tuotteen rakentamista, aikatauluineen kaikkineen, kuin mikä tahansa teollinen esine.

P.S. Lehdessä oli mielenkiintoista asiaa s.52, koskien kädentaitoja.

Tässä selitystä sille, miksi minulle vuoden vaihtuminen ei ole enää uuden odotusta. Psykologisesti tärkeä päivä minulle on varmaankin sitten minun syntymäpäiväni. Se vaan sattuu olemaan keskellä kesää jolloin kaikki on kivaa ja aurinkoista muutenkin. Ei valiteta, vaan

pusketaan lumisadetta ja tuulta päin iloisella mielellä!

Comments:
Hauskaa kuulla tuosta neulesuunnitteluarjesta ja sesonkiajattelusta. :) Tätä blogia tulen varmaan seuraamaan mielenkiinnolla.
 
N-Neulomon keskustelussa kovasti kritisoitiin tuota tyylikoulun jakkua, että onko se nyt oikean vai väärän mittainen. Olisikin ollut mukava nähdä mallilla myös oikeasti väärän mittainen jakku, niin olisi hahmottunut miksi tämä on oikea mitta. Jos seuraavassa jaksossa olisi tällainen kuva niin turhat mutinat jäisi pois.
Tämä nyt varmaan on väärä foorumi näille toiveille, mutta kun asia oli just ajankohtainen niin en voinut vastustaa kiusausta.

Mukava tietää tuota sesonki yms. asiaa. Se lisää ymmärrystä tekijöitä kohtaan.
 
Kristel ja Kristiina puhuvat täyttä asiaa! Neulesuunnitteluarki...se on mielenkiintoista luettavaa...eikä vain lehden sivuilta vaan myös täältä.
 
Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?