tiistaina, joulukuuta 20, 2005

 

Lyhyt neuleen historia

Kommenteista huomaa, että villasukkien neulojat ymmärtävät niiden hienouden. Käsitöiden opetuskin tuntuu olevan taidokkaiden opettajien hallussa. Hyvä näin!

Vuoden alussa, opiskeluuni liittyen, tutkin neuleen historiaa. En voi olla kertomatta tässä yhteydessä tiivistelmää siitä, sillä sen kautta opin arvostamaan neulomista entistä enemmän.

Historian kirjojen mukaan neulominen on alkanut 0-luvulla. 400- ja 500-luvulla Egyptistä on löydetty sukka, joissa sandaalia varten isovarvas on neulottu erikseen. Neulomistekniikka oli silloin vähän erilainen. 1200-luvulla neulottiin sukkaa sukkapuikoilla, eli ilman saumaa. 1500-luvulla Henrik VII ja muotitietoinen Erik IV käytti silkkisukkia, tuontitavaraa. Euroopassa neulominen oli tarpeellinen tulonlähde köyhille. Henrikin tytär Elisabeth I oli viluinen linnassaan ja halusi villaiset sukat. Hän loi sukkamuodin ja niin suuren kysynnän, että miehet, naiset ja lapset joutuivat töihin. Samaan aikaan keksittiin alkeellinen neulekone ja Suomessa tehtiin vasta lapasia kinnasneulatekniikalla. 1600-luvulla otaksutaan suomalaisten oppineen neulomistaidon. Köyhiä kansalaisia kehoitettiin silloin tienaamaan verorahojaan sukanneulonnalla.
Vuonna 1664 Suomessa neulottiin 2000 paria sukkia ja 1700-luvulla myyntiin 20 000 paria.
1700-luvulla neulesukat kuuluivat lähinnä kansalaisten juhla-asuun. 1739-1760 Naantalissa toimi "naisvoimainen" sukkakutomo. Sukkia arvostettiin niin paljon, että vainaja haudattiin villasukat jalassa. Perunkirjoissa mainittiin vainajalta jääneet neuleet ja puikot. Ruotsissa neulottiin jo liikaa, sillä se haittasi jopa maanviljelystä. Puseroiden neulominen ja virkkaaminen kehittyi samaan aikaan. Tehtiin kornäsin-, vöyrin- ja tikkuripaitaa. Jussi- ja anttipaidan oletetaan kehittyneen 1914. Lama-aikaan 1930 neulominen toi taas lisätuloja monessa maassa. 1950-luvulla alkoi tämän päivän Suomen käsityöperinne, joka jatkuu edelleen.

Jos aihe kiinnostaa, lukekaa enemmän a.o. kirjoista.
Lähteinä käytetty Sydämmenlämmittäjä ja tikkuripaita- Perintisiä neuleita Suomesta ja Eestistä. Mirja Almay, Marketta Luutonen, Kyllikki Mitronen. (1993) Tammi.
Koreaa virkkaamalla. Marketta Luutonen, Anna.Maija Bäckman, Gunnar Bäckman.Arkmedia. (1997) Vaasa.

Toivottavasti historianpläjäys ei uuvuttanut!
Minusta ainakin on mukava tietää, että jatkan näin pitkää perinnettä. Eipä taida monikaan tämän päivän neuloja tätä tietää. Tai miten on?

Comments:
Kiitos paljon historiakatsauksesta! Kiva tällaista on lukea.
 
Kävin syksyllä työväenopistolla kuuntelemassa neuleen historiasta, joten jotain jo tiesinkin. Hyvä juttu kun kirjoitit!
 
Muistanko oikein, että neulekoneen olisi keksinyt englantilainen pastori, joka halusi helpottaa vaimonsa neulomista? Muistan jostain kuulleeni/lukeneeni näin.
 
Oli kiva lukea! Minulle ainakin paljon uutta!
t:sibylla
 
Kiitos! Olisi ihana, jos kirjoittaisit jotain vastaavaa tietoutta seuraavaan Ulla-lehden numeroon? Kai Ulla on sinulle tuttu? (www.ullaneule.net)
Hmm. Minun pitäisikin haastatella sinua siihen, joten voisitko ottaa yhteyttä: ninni@ninnipinni.com.

Kivi vierähti sydämeltä. Minä tunsin nimittäin alemmuutta siitä, että kammosin kaikkea nelosen puikkoja pienempää varsinkin jos pitäisi neuloa jotain aikuisten kokoista! Suunnittelen kyllä mielelläni piperrystäkin, mutta neulon mieluiten kutosen puikoilla.
Ihanaa, että kaltaisesi gurukin välttelee pieniä puikkoja! ;D

Sukkiin: Aika hienoa jos joku osaa ja viitsii sellaisia neuloa oikein pohkeeseen mitoitettujakin ja hienoja perinteisiä kakkosen puikoilla. Itse opettelin varsin myöhään, vasta vuonna 2004 kantapään ja senkin vanhasta käsityölehdestä helpommin mahdollisin ohjein. Ensimmäiset sukkani olivat kuopustytölleni neulotut pinkistä paksuhkosta puuvillasta, josta syntyi myös tumput ja hatuke. Pitääkin joka päivä fiilistellä ja laittaa omaan blogiin kuvaa!

Huvää vointia ja luovuusenergiaa!
 
Hei, ihanaa saada joku "neuleammattilainen" pitämään blogia! Olisi myös mahtavaa, jos viitsisit liittyä www.blogilista.fi : hin. Se näet näyttää, milloin blogia on päivitetty.

t. Maija
 
Historiakatselmukset ovat ihania! Keep writing them!
 
Lähetä kommentti



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?